Jednym z ważniejszych obowiązków w czasie prowadzenia działalności gastronomicznej jest zadbanie o odpowiednią jakość odprowadzanych do kanalizacji ścieków. Jest to bardzo ważne z dwóch powodów. Przede wszystkim tego wymagają przepisy prawa, a za niedopełnienie obowiązku mogą grozić różne konsekwencje finansowe. Ale takie pojawić się też mogą, jeżeli by się zatkała rura kanalizacyjna, wówczas koszty jej udrożnienia także nie byłyby małe. Z tego też powodu obowiązkowym elementem wyposażenia takich lokali musi być dobrany w odpowiedni sposób separator tłuszczu. Takie separatory złożone są ze specjalnie zaprojektowanej komory z kilkoma przegrodami w środku.
Takie przegrody zatrzymują przy dnie cięższe osady, natomiast lekki tłuszcz unosi się na powierzchni. Z tego też powodu sam montaż takiego urządzenia nie załatwi sprawy, ale trzeba go jeszcze regularnie opróżniać. Przegląd separatorów należy przeprowadzać regularnie, nim zbiornik zostanie przepełniony. Ważne jest, aby jakiś pracownik albo właściciel regularnie kontrolowali wysokość zebranej warstwy i jeśli będzie taka potrzeba umawiali się na opróżnianie.
Nie można zrobić tego samodzielnie, ponieważ zabraniają tego przepisy. Zgodnie z nimi czyszczenie separatorów cena wykonane być może jedynie przez specjalistyczne podmioty, dysponujące odpowiednim sprzętem do tego. Tłuszcz nie jest zaliczany do niebezpiecznych odpadów, lecz i tak go trzeba profesjonalnie utylizować.
Firmy zajmujące się tego typu usługami najczęściej mają odpowiednie samochody ze zbiornikami, do których zbierane są odpadki. Z takich powodów istotne będzie, aby miejsce montażu separatora w taki sposób wybrać, aby był do niego odpowiedni dostęp. Najlepszym rozwiązaniem będzie podpisanie z jedną z firm stałej umowy na taką usługę. Wtedy nie tylko czyszczenie separatorów cena będzie bardziej korzystna, ale można się też od razu umówić na regularne przyjazdy, żeby za każdym razem nie trzeba było dzwonić za terminem.