Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.
Strona główna ARTYKUŁ SPONSOROWANY Czym cechują się prawdziwe mozzarelle z Włoch

Czym cechują się prawdziwe mozzarelle z Włoch

autor Geka
44 views

Chyba nikt nie wyobraża sobie prawdziwej włoskiej pizzy bez roztopionej mozzarelli. Ser ten jest równie charakterystyczny co właśnie wspomniana pizza, spaghetti czy lazania. Ale mozzarellę można wykorzystać w dużej ilości gorących potraw, oraz jako dodatek do sałatek i surówek. Sery nazywające się mozzarella cieszą się popularnością również u nas, chociaż tym dostępnym w zwykłych sklepach sporo brakuje jednak do oryginału. Prawdziwa mozzarella włoska jest produkowana nie tylko ze składników najwyższej jakości, ale też według oryginalnej receptury, w której każdy szczegół ma duże znaczenie.

Mleko krowie wlewa się do kadzi, do jakiej dodaje się następnie niewielką ilość podpuszczki. Po podgrzaniu zawartości kadzi rozpoczyna się tworzenie skrzepu, jaki po kilku godzinach jest gotowy do odcedzenia. Ważnym elementem całego procesu jest zalanie masy gorącą wodą, dzięki temu powstają charakterystyczne włókienka. Na zakończenie ser dzieli się na kulki i wkłada do słonej wody dla wzmocnienia smaku. Oczywiście Włosi mają jeszcze dużo rozmaitych wersji tego sera, a jedną z ciekawszych jest mozzarella burrata. W czasie jej produkowania dodawana jest jeszcze nieduża ilość śmietanki.

Dzięki temu ten ser posiada ciekawą, maślaną konsystencję, i smakuje całkowicie inaczej niż klasyczny, pomimo że też jest robiony z krowiego mleka. Bardzo charakterystyczna jest dla niego kieszonka, do jakiej wlana zostaje przed chwilą wspominana śmietana. Po rozkrojeniu tej kieszonki z wnętrza powinna wypłynąć gęsta zawartość.

Do produkcji mozzarelli wykorzystywane jest nie tylko samo krowie mleko, lecz również i coraz częściej od bawołów. Ten gatunek zwierząt cieszy się dużą popularnością we Włoszech, i właśnie z takiego mleka jest robiony następny rodzaj pysznego sera, to znaczy mozzarella buffala. Buffala nieco inaczej smakuje niż typowe mozzarelle, jest bardziej tłusta, a równocześnie lekko kwaskowa. Ma też w sobie mniejszą ilość cholesterolu, co z pewnością korzystnie wpływa na zdrowie. Jeśli ktoś chciałby ją zakupić, to znaleźć musi jeden ze sklepów oferujących produkty włoskie oryginalne i tam zamówić co potrzebuje.

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY
(Visited 3 times, 1 visits today)

To powinno ci się spodobać

Dodaj swój komentarz

Geka to miejsce, gdzie możesz poczytać na różne, ciekawe tematy. Zamieszczamy tutaj interesujące poradniki, wiadomości, informacje o bieżących wydarzeniach.

Wszystko co ciekawe teraz znajduje się w jednym miejscu. Dołącz do nas, czytaj nasze publikacje, komentuj i udzielaj naszym czytelnikom porad. udzielaj się. Twórz ten serwis.

Lubisz pisać teksty? Dołącz do nas, pokaż się światu, pokaż swoje umiejętności, podziel się swoją wiedzą z innymi.

Projekty domów Podkarpacie

GEKA – Wszelkie prawa zastrzeżone