Chyba niewiele znajdzie się osób, jakim nie będzie smakować prawdziwa pizza, w której jeden z podstawowych składników to mozzarella włoska. Ten rodzaj sera obecnie jest bardzo popularny, świetnie się też sprawdza jako dodatek do wielu innych dań, sałatek czy po prostu na kanapki. Klasyczną mozzarellę robi się z najlepszego mleka od krów, według tradycyjnych receptur. Smak jej jest delikatny i kremowy, a sam ser posiada mocno sprężystą, charakterystyczną strukturę.
Sprzedawany jest on z reguły w postaci lekko spłaszczonych kulek o kilkucentymetrowej średnicy. Bardzo podobnie wyglądać będzie inny popularny rodzaj tego sera, a mianowicie mozzarella burrata. Pomimo tego że jej wygląd jest identyczny, to wspomniane kulki w środku są wypełnione maślaną masą. Jest to rezultatem sposobu produkcji, w czasie jakiego do przygotowanych kieszonek wlewana jest porcja śmietanki, zapewniającej ten charakterystyczny aromat. Do tej pory opisywane sery wytwarzane były z krowiego mleka, ale nie Włosi nie tylko takie stosują.
Dobrym przykładem tego może być mozzarella buffala, która powstaje w oparciu o mleko bawołów hodowlanych. Mleko to cechuje nieco większą ilością tłuszczu, a to z kolei ma przełożenie na smak o wyczuwalnej kwasowości. Jednak pomimo tego ten gatunek sera jest bardzo smaczny i ma wielu swoich miłośników. Różnych rodzajów włoskiej mozzarelli jest jeszcze kilka, jeśli ktoś ich będzie szukał, to może sprawdzić na przykład jakiś sklep mający w ofercie produkty włoskie oryginalne.
+Tekst Sponsorowany+