Wiele osób zastanawiać się zapewne będzie, czemu potrawy z Włoch tak dobrze smakują. Jeśli ktoś się wybierze do włoskiej restauracji albo pizzerii, to dostrzeże od razu ogromną różnicę w porównaniu z tym, co jest dostępne w jakiś innych miejscach. Na pewno bardzo duży wpływ na to mają przepisy, dopracowywane przez dziesiątki lat. Mimo że włoskie dania niejednokrotnie wyglądają na bardzo proste, to jednak przygotowanie ich będzie wymagało pewnych umiejętności i doświadczenia.
Należy bowiem odpowiednio dobrać proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami, ale też czas i sposób przyrządzania. Następną bardzo ważną kwestią jest stosowanie odpowiedniej jakości składników. Oczywiste jest że do potraw włoskich najlepsze będą włoskie produkty premium, ponieważ tylko one zapewnią tak wyraziste, charakterystyczne smaki. Jeżeli ktoś będzie je chciał zastąpić jakimiś zamiennikami, to musi się liczyć z tym, że nie uzyska takiego efektu. Niezwykle istotna chociażby tu jest mozzarella fior di latte.
Oryginalna została zrobiona z mleka krowiego albo bawolego, a jej konsystencja jest lekko miękka i sprężysta. Bardzo dobrze nadaje się do pizzy czy innych ciepłych dań, lecz można ją też używać do kanapek czy sałatek. To samo dotyczy makaronów, szynek czy oliwy – te wyprodukowane we Włoszech posiadają zdecydowanie inny, lepszy smak, dlatego tak dobrze się sprawdzają w tradycyjnych daniach. Jest to rezultatem tego, że z reguły produkty włoskie producent je robi według tradycyjnych receptur, które zostały dopracowane do perfekcji.
+Tekst Sponsorowany+