Włochy znane są z różnych przepysznych dań, wśród których bez wątpienia ogromną popularność zyskała pizza. Lecz jeżeli smakować ma ona jak powinna, to koniecznie do jej upieczenia trzeba użyć najlepszych jakościowo składników, w tym takich jak mozzarella włoska. Sery mozzarella są produkowane w dużej ilości krajów, i w wielu przypadkach udaje się otrzymać naprawdę satysfakcjonujący smak. Ale z wielu powodów nawet nie ma co ich próbować porównywać do tego, co zaoferować mogą włoscy producenci, nierzadko wytwarzający swoje sery zgodnie z tradycyjnymi formułami.
Bierze się to nie tylko z mleka o dobrej jakości, które pochodzi od zwierząt wypasanych na najczystszych łąkach, ale także przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Typowa mozzarella buffala produkowana jest wyłącznie z mleka pochodzącego od bawolic. Mleko to ma w sobie trochę większą zawartość tłuszczu, dlatego też charakteryzuje się nieco kwaskowym, a jednocześnie delikatnym smakiem.
Buffala jest nazwą zastrzeżoną jedynie dla niektórych rejonów Włoch, lecz nabywając ten rodzaj sera można się spodziewać doskonałej jakości. Jeśli ktoś będzie chciał go skosztować, to może odwiedzić jakiś dobry sklep mający w ofercie produkty włoskie pod adresem https://www.northcoast.pl/, z pewnością uda mu się go tam kupić. Będąc w takim sklepie warto rozejrzeć się za kolejnym ciekawym gatunkiem sera, jakim jest mozzarella burrata. Cechuje się ona tym, że wewnątrz kulki ma kieszonkę pełną maślanego płynu, która powstaje na etapie produkcji, dzięki dodaniu odrobiny masła.
+Tekst Sponsorowany+