Wielbiciele włoskich potraw doskonale wiedzą, że ich końcowy smak w dużej mierze zależy od użytych składników. Prawdziwe produkty włoskie oryginalne często nie pochodzą z dużych przedsiębiorstw i produkcji taśmowej, lecz wytwarzane są przez niedużych, lokalnych rzemieślników. Oczywiście według tradycyjnych przepisów, które się przekazuje z pokolenia na pokolenie.
Również to dotyczy serów mozzarella, które w niejednym przepisie są niezastąpione i niezbędne, w tym tak lubianej przez każdego pizzy. Ten smaczny i wyśmienity ser jest oczywiście produkowany w wielu krajach, ale przeważnie będzie mu daleko do oryginalnego. Bierze się to zarówno z jakości mleka używanego do produkcji, jak też strzeżonych pilnie sekretów wytwarzania. Najbardziej obecnie popularna mozzarella włoska robiona jest z krowiego mleka. Najczęściej ma kształt niewielkich, lekko spłaszczonych kulek, znajdujących się w serwatce. Smak tej mozzarelli jest łagodny i delikatny, a przy rozrywaniu pojawiają się typowe dla niej strzępienia.
Sprawdza się doskonale jako dodatek do sałatek czy potraw na ciepło. Lecz jeżeli ktoś szuka jeszcze lepszych smakowych doznań, to ma dwie propozycje do wyboru. Pierwsza z nich to mozzarella buffala, która jest wytwarzana z mleka specjalnego gatunku bawołów. Dzięki większej zawartości tłuszczu ten gatunek sera ma nieco głębszy, lekko kwaskowy smak. Z kolei mozzarella burrata jest niezwykle delikatna i maślana, będzie to zawdzięczać to dodaniu odrobiny śmietanki, znajdujące się w bardzo charakterystycznej kieszonce.
+Tekst Sponsorowany+