Alkohol etylowy, znany także w charakterze etanol lub też napój alkoholowy zbożowy, jest związkiem organicznym następującym w wielu rzeczach dziennego użytku. Ma długą historię użytkowania podobnie jak w postanowieniach praktycznych, jak i rekreacyjnych. Zasadniczo alkohol etylowy jest odmianą alkoholu złożonego z dwóch atomów węgla połączonych z pięcioma atomami wodoru (CH3CH2OH). Najczęstsze zastosowania alkoholu etylowego to dynamiczny element napojów alkoholowych i pokojowych leków czyszczących, takich jak alkohol do wycierania – alkohol etylowy. Może być również stosowany do produkcji środków przeciw zamarzaniu, dodatków do paliw, farmaceutyków oraz kosmetyków. Etanol jest znany ze swojego silnego zapachu oraz jest łatwopalny; jednakże wolno go też bezpiecznie spożywać w małych ilościach. W napitkach alkoholowych etanol działa depresyjnie, spowalniając aktywność ośrodkowego układu nerwowego. Jako specyfik otumaniający wpływa na osąd oraz koordynację, powodując, iż ludzie wydają się odurzeni, gdy piją za mnóstwo. Nie licząc odurzającego wpływu na ludzi, może także szkodzić zwierzętom, jeżeli zostanie spożyty w gigantycznych stężeniach. Etanol ma dużo zalet w porównaniu z innymi rozpuszczalnikami ze względu na niską temperaturę wrzenia i niską toksyczność w temperaturze pokojowej. Jego niska lotność sprawia, iż jest bezpieczny w obsłudze bez konieczności stosowania specjalistycznego oprzyrządowania bądź metod bezpieczeństwa. Do tego uważa się, iż etanol ma przymioty przeciwdrobnoustrojowe, co czyni go pożytecznym składnikiem środków do dezynfekcji rąk i innych środków dezynfekujących.
Alkohol etylowy jest niebezcelowym szczegółem wielu sektorów przemysłu i powszechnie występuje w wielu artykułach, których stosujemy na co dzień; od środków czyszczących, przez farmaceutyki, po napoje alkoholowe. Sam przemysł napojów zużywa każdego roku wielki ilości alkoholu etylowego do etapów destylacji i fermentacji potrzebnych do tworzenia przeróżnych smaków oraz rodzajów piwa, wina, whisky, ginu i innych alkoholi.