Chyba żadna oryginalna pizza nie może się obejść bez dobrych jakościowo składników. Tu na kompromisy nie ma miejsca, jeżeli faktycznie jej smak ma być dokładnie taki jak we Włoszech, to należy zadbać o to, aby znalazły się na niej wyłącznie produkty włoskie oryginalne. Dotyczy to zarówno sosu pomidorowego raz mąki, jak również serów. Rzecz jasna najważniejsza będzie wyjątkowo smaczna mozzarella włoska, produkowana wyłącznie z mleka krów pasących się na włoskich łąkach.
Mozzarellę oczywiście wytwarza się w innych krajach, lecz chyba każdy kto zna się chociaż trochę na dobrym jedzeniu, od razu zauważy różnicę w smaku. Ser ten wygląda bardzo charakterystycznie i ciężko pomylić go z jakimś innym. Ma kształt białych kulek o kilku centymetrach średnicy, które są sprężyste i miękkie. Przed sprzedaniem te kulki pakowane są do woreczków i zalewane serwatką, przez co zachowują odpowiednią świeżość i nie wysychają.
Mozzarellę taką użyć rzecz jasna można na pizzę, lecz również sprawdzi się ona świetnie jako dodatek do sałatek czy kanapek. Jeśli ktoś będzie chciał spróbować innych rodzajów mozzarelli, z których też słyną Włochy, to na pewno mu zasmakuje mozzarella włoska. Przez dodatek śmietany przy produkowaniu ma ona delikatnie maślany posmak oraz płynny środek. Niezwykle interesująca jest też mozzarella buffala, jeszcze mało popularna w naszym kraju. Ją z kolei robi się z mleka bawolego, przez to że jest ono bardziej tłuste, to sam ser ma lekko kwaskowy, bardzo charakterystyczny smak.
+Tekst Sponsorowany+