Wielbiciele włoskiej kuchni będą twierdzić, że jest ona najsmaczniejsza na świecie, i na pewno mają sporo racji. A z całą pewnością jest naprawdę popularna, o czym przekonać się można odwiedzając liczne kraje, w których bez problemów znajdzie się chociażby nieśmiertelną pizzę. Sekret włoskich dań tkwi w paru rzeczach. Po pierwsze to jest prostota, w niejednym przypadku starczy jedynie parę produktów, aby cieszyć się niezwykłym smakiem. Ogromnie ważne są również przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy, które przez ten czas dopracowano niemalże do perfekcji. No i na zakończenie trzecia bardzo istotna rzecz, to znaczy używane do przygotowania składniki.
Rzecz jasna każdą potrawę zrobić się da z byle jakiej mąki, pomidorów, sera czy szynki. Lecz jeżeli się porówna smak z daniem, w którym użyte zostały najprawdziwsze produkty pochodzące z Włoch, to będzie można od razu zobaczyć różnice. Jednym z tego typu produktów, które smakują najlepiej w oryginale, jest mozzarella włoska. Ten smaczny gatunek sera powszechnie jest wykorzystywany w dużej ilości potraw, podawanych na zimno i ciepło.
Oczywiście żadna prawdziwa pizza nie obejdzie się bez niego, ale znajdziemy go także w zapiekankach, tartach czy sałatkach. Przez to, że po roztopieniu ciągnie się bardzo apetycznie, to podbił w ten sposób serca miłośników dobrych smaków na całym świecie. Mozzarella występuje w wielu różnych gatunkach i rodzajach, może być produkowana z bawolego lub krowiego mleka. Z tego pierwszego jest robiona mozzarella włoska, która w ostatnim czasie bardzo zyskuje na popularności, ze względu na swój charakterystyczny smak i dużo właściwości odżywczych. Bardzo ciekawie smakuje też mozzarella fior di latte, jaka uznawana jest przez wielu znawców za najbardziej smaczną odmianę tego sera. Tajemnica mozzarelli przede wszystkim tkwi z mleka wysokiej jakości, jakie jest stosowane do ich wytworzenia. Lecz dużą rolę też odgrywa sposób produkcji, niejednokrotnie kuchnia włoska producent wykorzystuje tu metody ręczne, które naprawdę dopracowano przez wiele dekad.
+Tekst Sponsorowany+