Święta Bożego Narodzenia są jednym z najpiękniejszych okresów. To właśnie wtedy można się zobaczyć z rodziną przy wigilijnej wieczerzy i zajadać się dwunastoma tradycyjnymi potrawami. Niezwykle ważnym elementem w tych dniach jest też dzielenie się opłatkiem. Pierwsze opłatki, wyglądające rzecz jasna całkowicie odmiennie niż obecnie, pojawiły się już w początkowych wiekach chrześcijaństwa. Na początku tego zwyczaju nie wiązano z Bożym Narodzeniem, to następowało w późniejszych wiekach, żeby zostać ostatecznie się jedną z głównych tradycji w tym okresie. Takie dzielenie ma symboliczny, bardzo ważny wymiar. Zapomina się wtedy o złości czy innych niemiłych emocjach, a życzenia które się składa są życzliwe i serdeczne. Z takich też powodów na żadnym wigilijnym stole nie może zabraknąć opłatków, a aktualnie nie ma żadnego problemu z ich dostaniem.
Jeżeli ktoś będzie chciał, to udać się może do pobliskiego kościoła, w którym je otrzyma za niewielką ofiarą. Opłatki zakupić też można w rozmaitych sklepach, lecz warto pamiętać przy tym aby nie czekać z ich zakupem na ostatni moment. Współczesne opłatki są wypiekane wyłącznie z wysokiej jakości mąki pszennej, a wiele receptur sięga nawet dziewiętnastego wieku. Jedynym dopuszczalnym składnikiem oprócz mąki jest woda, nie można do nich dodawać utrwalaczy, konserwantów czy drożdży. Sam proces wypiekania trwa bardzo krótko, gdyż oplatki w piecu spędzają jedynie jedną minutę. Na powierzchni opłatków często mogą się znajdować rozmaite motywy religijne, które są wytłaczane przy pomocy specjalnych form.
+Tekst Sponsorowany+