Jeżeli ktoś lubi włoską kuchnię, a niewiele jest ludzi jakim nie będzie smakować, musi pamiętać o jednym ważnym aspekcie. Wyjątkowy smak potraw przede wszystkim jest rezultatem najwyższej jakości składników, jakie zostały użyte do ich przygotowania. Dlatego też jeżeli ktoś będzie chciał zrobić pizzę czy spaghetti, to produkty włoskie oryginalne na pewno mogą mu w tym bardzo pomóc. Na przykład takie jak mozzarella włoska, jaka sprawdza się bardzo dobrze zarówno na pizzach i makaronach, jak również w formie dodatku do kanapek czy sałatek.
Najbardziej popularna odmiana takiej mozzarelli, jaką kupić można w większości sklepów, jest wytwarzana z krowiego mleka. Dzięki temu ma ona biały kolor i delikatny smak, a także miękką konsystencję. Ten ser sprzedawany jest najczęściej w formie niedużych kulek, które się umieszcza w woreczkach z zalewą.
Ta odmiana sera jest bardzo zdrowa, bowiem zawiera w sobie dużo białka, witamin i składników mineralnych. Typowa mozzarella wytwarzana jest przez liczne firmy, chociaż do włoskiego oryginału przeważnie jest im daleko. Ale Włosi mają też parę innych gatunków mozzarelli. Jednak z nich to mozzarella buffala, jaką się robi tradycyjnymi metodami z bawolego mleka. To mleko ma w sobie więcej tłuszczu, co z kolei wpływa na to, że smak sera jest lekko kwaskowy. Delikatna i łagodna także jest mozzarella burrata, która jest kolejnym tradycyjnym włoskim produktem. Delikatność tę zawdzięcza niewielkiej kieszonce, w jakiej umieszczona została niewielka ilość śmietanki, przypominającej w smaku masło.
+Tekst Sponsorowany+