Przeglądając sklepowe półki bez problemów można na nich zobaczyć niewielkie woreczki, w jakich znajdują się serowe kulki w zalewie. Tym serem jest mozzarella, jeden z najpopularniejszych obecnie rodzajów sera. Jest on szczególnie ceniony we włoskiej kuchni, gdzie wykorzystuje się go powszechnie na pizzach, ale też i innych ciepłych daniach i w sałatkach. Jednak tradycyjna mozzarella włoska według wielu osób bardzo się różni od tego, co można znaleźć w większości sklepów. Wynika to z paru rzeczy. Przede wszystkim na jej ostateczny smak ogromne znaczenie ma użyte do produkcji mleko. A to pochodzące od włoskich krów jest świetnej jakości, szczególnie tych trzymanych w niedużych gospodarstwach. Z takich gospodarstw także pochodzi najcenniejsza odmiana właśnie tego sera, czyli mozzarella fior di latte.
Jest ona produkowana wyłącznie w paru regionach Włoch, zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Proces produkowania jest długi i bardzo precyzyjny, ale zadbanie o wszystkie szczegóły zapewni wyjątkową jakość produktu końcowego. Niewielkie gospodarstwa włoskie także słyną z produkcji innego gatunku mozzarelli, jakim jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego sera zamiast krowiego mleka wykorzystuje się mleko bawołów. Posiada on znacznie więcej zawartości tłuszczu, co ostatecznie się przekłada na końcowy smak. Ta mozzarella jest bowiem dużo bardziej wyrazista, a jednocześnie lekko kwaskowa. Zawiera też dużo więcej rozmaitych odżywczych składników, dzięki czemu jest cennym składnikiem w codziennej diecie.
Coraz większym zainteresowaniem wśród miłośników włoskiej kuchni także się cieszy mozzarella burrata. Ten gatunek sera jest produkowany z mleka krowiego, lecz w nieco inny sposób niż tradycyjny. W każdej kulce bowiem się robi niewielką kieszonkę, do jakiej wlewana jest nieduża ilość śmietanki. Dzięki temu właśnie po przecięciu burrata ma płynną konsystencję, a przy tym bardzo delikatnym maślany smak, tak lubiany przez sporą ilość osób.
+Tekst Sponsorowany+